Nieuws

Nieuwsbrieven van Kacema Musuma

Klik hier voor de nieuwsbrief  2023.

Klik hier voor de nieuwsbrief  2022.

Klik hier voor de nieuwsbrief  2021.

Klik hier voor de nieuwsbrief  2020.

Klik hier voor de nieuwsbrief  2018.

Klik hier voor de nieuwsbrief  2016-2017.

Klik hier voor de nieuwsbrief  2015-2016.

Klik hier voor de nieuwsbrief  2014.

Klik hier voor de nieuwsbrief  2013.

Klik hier voor de nieuwsbrief  2012.

 

“OUD” Nieuws

 

14-09-2021: geschreven door Brian Musonda.

I have sent these pictures, because Joost asked me to do this during the holiday, now since the children are school they learning as you you can see, this is on the class I handle on.

 

May I take this opportunity to thank you Joost Conny and all our fathers and mother’s from netherland, for updating us as your children over what is happening or what happened to our beloved place kachema musuma, people of netherland these our mothers sisters are very hard working parents, although some of us we are away from that for some time, these parents, they are always there for us to make sure that we living better life, always asking us how staying wherever we are.to make sure that what ever small they have they offer to us, I am strongly speaking especially my self as Brian they always on me to make sure I live good, whatever I request mmmmm they try according to their best.i can not much but what I can is that, May the almighty God bless the mommies especially mum mary and mable. for the job well done to make me what I am today through the family of netherland God bless you all,we will never stop putting you in prayers as you are helping us here in as your children, thank you very much good day everyone.

 

 

Augustus 2021: moeder Sr. Maria overleden.

Moeder Sr. Maria

 

In augustus is de moeder van Sr. Maria overleden. Zij was ook als een oma voor de kinderen. Zij hebben enorm met Sr. Maria meegeleefd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02-05-2021: Internet werkt weer!

Op 20 november werd het kindertehuis getroffen door blikseminslag. Diverse zaken waren hierdoor kapot gegaan. Na 5 maanden is het internet hersteld. Een nieuwe modem moest uit Zuid-Afrika komen, helaas was dit kennelijk niet het juiste modem. Nieuw exemplaar opgestuurd, maar ja, dan moet er ook nog een mannetje uit Lusaka komen om e.e.a. te installeren en zorgen dat het werkt. In Zambia kan dat een tijdje duren, zoals blijkt!

 

 

05-04-2021: Gift Mwenda, een nieuw familielid!

Sr. Mathilda met Gift Mwenda.

Sr. Mathilda (l) en Sr. Gorret (r) met Gift Mwenda.

 

Er is een nieuw babytje (jongetje) opgenomen in het het kindertehuis. Gift Mwenda is zijn naam, op 6 april wordt hij drie maanden oud. Zijn moeder is gestorven. Zijn financieel arme vader kan niet voor hem zorgen en de naaste familieleden zijn daartoe ook niet in staat. Sr. Maria is bezig om de documenten voor elkaar te maken om hem officieel op te kunnen nemen in de Kacema Musuma family!

 

 

 

 

26-02-2021: Hellen en Josephine zijn geslaagd!

Hellen Mwenya.

 

Hellen Mwenya is met goede resultaten geslaagd voor haar middelbare school. Zij kan nog op “de rijdende bus springen” bij de opleiding die Claudina in januari is gestart in Lusaka. Ook zij gaat voor “Diploma in Environmental Health”. Opleiding duurt 3 jaar. Een subsidie aanvraag voor haar studie bij het Badeloch fonds is gehonoreerd! Mits de resultaten goed zijn is er een toezegging voor 3 jaar subsidie!

 

 

 

 

Josephine Kapya.

 

Josephine Kapya: Ook geslaagd voor eindexamen middelbare school met goede cijfers. Zij start in juni 2021 met een opleiding “Public Health” aan het Dovecot college of Health Sciences in Lusaka. Opleiding duurt ook 3 jaar. Ook de kosten van de studie van Josephine zal gesubsidieerd worden door het Badeloch Fonds, onder de voorwaarden dat de studieresultaten goed zijn.

 

 

 

 

 

 

19-02-2021: Covid -19

Sr. Maria meldde dat zij besmet was met Covid-19. Ze heeft zich 2 weken lang beroerd gevoeld en moest in quarantaine op haar kamer. Gelukkig voelde ze zich op het moment van dit bericht al een stuk beter!

 

07-02-2021: Seraphim gaat naar haar speciale school.

Seraphim Malama het doofstomme meisje uit het kindertehuis is 6 jaar geworden en is met begeleiding vanuit het kindertehuis naar een speciale school gebracht voor dove kinderen. Indertijd is op basis van medische, financiële en logistieke redenen afgezien van een zgn. “cochlear implant”. Het leren van gebarentaal was een volgende logische stap en bij het bereiken van de schoolleeftijd zou ze onderwijs voor doofstomme kinderen kunnen volgen om daar o.a. onderricht te krijgen in de gebarentaal. Op 7 februari is Seraphim naar de “St. Joseph’s school for the hearing impaired”, (1000 km van Kawambwa!) gebracht. Een boarding school, elke drie maanden komt ze weer een maand thuis! De “Family” mist dit vrolijke en pienter meisje en Seraphim had ook wel wat moeilijke daagjes zo ver weg van haar “Family”. Maar het gaat goed!

 

17-01-2021:

Sr. Mathilda arriveert in het kindertehuis als vervanger van Sr. Mable. Zij neemt de taken over van Sr. Mable. Dat houdt ondermeer in dat ze de leiding over de kleuter- en lagere school krijgt.

 

04-01-2021: Sr. Mable neemt afscheid van New Kacema Musuma Children’s Home

Sr. Mable.

 

De leiding van de congregatie heeft besloten dat Sr. Mable overgeplaatst wordt naar Mupulongo om aldaar een school te gaan leiden. Iedereen is toch wel erg bedroefd om haar vertrek. Ze had zo’n goede band met iedereen in het kindertehuis en kon fantastisch voetballen (op blote voeten!) met de grotere jongens en meisjes! Haar plaats wordt ingenomen door Sr.Mathilda.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

01-01-2021:

Diamond Chanda: heeft 2 jaar een farmacie opleiding in Lusaka gevolgd. Deze studie was toch te hoog gegrepen voor hem. Er is in goed overleg met Sr. Maria en Diamond besloten om hem een tweede kans te gunnen en hem een opleiding te laten volgen tot “Clinical Health Officer” aan de “Luapula School of Health Sciences and Business Education” in Mansa (240 km van Kawambwa. De opleiding duurt 3 jaar.

Claudina CholaHeeft met goed resultaat haar middelbare school afgerond. Zij is in januari 2021 begonnen met de opleiding voor een “Diploma in Environmental Health” in Lusaka. Ook deze opleiding duurt 3 jaar.

Brian Musonda en Monica Musonda: zijn beiden geslaagd voor het laatste examen van de lerarenopleiding. Dus ze zijn beiden nu bevoegd om onderwijs te geven. Nu nog even een baan vinden, hetgeen niet altijd eenvoudig is.

 

22-12-2020:

Zoom vergadering met Nieuwe Kacema bestuur en een groepsgesprek via WhatsApp met Sr. Maria. Was heel nuttig en informatief voor iedereen.

 

20-11-2020: Bliksem inslag!

Sr. Maria meldde via WhatsApp dat er hevige noodweer, veel regen en de bliksem was ingeslagen in New Kacema Musuma Children’s Home. De met zonne-energie (zonen panelen) aangedreven waterpomp waarmee al het (drink)water voor het kindertehuis wordt opgepompt heeft het hierdoor begeven. Een nieuwe pomp is onvermijdelijk. De watervoorziening komt gelukkig niet in gevaar omdat er nog een solar-pump is, die gelukkig niet geraakt is, en water oppompt uit een andere waterbron die normaal gesproken wordt gebruikt om de tuin van water te voorzien. Het geven van water aan de tuin is nu niet noodzakelijk (regentijd!). Ook dit water uitstekend geschikt als drinkwater.
Ook het internet modem heeft de blikseminslag niet overleefd en moet vervangen worden. Het modem moet uit Zuid-Afrika komen, hetgeen veel tijd in beslag zal nemen en dan moet er ook nog een mannetje komen die e.e.a. installeert. Dit maakt het toch wat lastig wat betreft communicatie via email.
De televisie heeft ook een klap gehad , maar kon gelukkig hersteld worden.

 

22-09-2020: Health check Reuben

Reuben, de jongen die op wonderbaarlijke wijze hersteld is van ernstige beperkingen in zijn bewegingen, gaat voor een health check naar Mansa. Alles is gelukkig goed! Hij rent, springt en klautert mijn vergelijkbaar met zijn leeftijdsgenootjes. Een heerlijk vrolijk mannetje

12-09-2020: De scholen mogen weer open!

 

 

20-4-2020: Zonneboilers:

Een aantal oudere  (lekkende) zonneboilers zijn vervangen door nieuwe exemplaren

zonneboiler

April 2020: Covid-19

  • De scholen in Zambia moeten sluiten vanwege Covid-19, dus ook de kleuter- en lagere school annex aan het kindertehuis. Er is echter nog geen Covid in Kawambwa geconstateerd.

  • De Kwacha, de lokale munteenheid is sterk in waarde gedaald, mede onder invloed van het Covid-19 gebeuren. Alles wordt dus duurder!

 

Mei 2016: Zes mannen (vrijwilligers) uit Hoogland hebben vier dagen meegeholpen met de bouw van de basisschool. Het fundament was al eerder gelegd door lokale bouwvakkers. De samenwerking tussen de Nederlandse vrijwilligers en de lokale bouw vakkers was prima! De Nederlandse vrijwilligers hebben ook financieel fors bijgedragen aan de vervolmaking van de school.  Sr. Maria is zo gelukkig met de basisschool!

Sr. Maria liet zien hoe het moet!

17. Prachtig werk, Bouwteam Hoogland!

De mannen uit Hoogland ontvangen de Zambiaanse “Bouwers-vlag”

Sr. Maria krijgt shirt van Bouwteam Hoogland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

April 2016: 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sr. Maria & Reuben

– Voor Reuben zijn voor één jaar medicijnen  vanuit Nederland naar Kawambwa!  Samen met een Nederlandse apotheker en Nederlandse arts en Sr. Ornella (ook arts!) uit Lusaka is uitgezocht welke medicijnen noodzakelijk zijn.

Het graafwerk voor de nieuw te bouwen school is klaar. De 2000 betonblokken zijn door één man in Kawambwa gemaakt, dit is nog maar de helft!  
2000 betonblokken tbv school

Augustus 2015

Joyce, laatste jaar studente verpleegkunde in Lusaka, samen met Reuben. Reuben verblijft op dit moment samen met ’n Aunty in Cheshire Home (een prima tehuis voor lichamelijk gehandicapte kinderen) in Lusaka, waar hij allerlei onderzoeken ondergaat i.v.m. zijn beentjes. Meer informatie hierover staat in de nieuwsbrief 2015-2016.

Joyce en Ruben

Joyce en Reuben

Augustus 2014: Een familie, vader, moeder, zoon (16) en dochter (14) komen in augustus ± 6 dagen logeren. De ouders hebben leuke en leerzame tekeningen aangebracht op de muur van de  school. Hun kinderen speelden intensief met alle Kacema-kinderen.

Juli 2014: Twee  Nederlandse (bijna) onderwijzeressen logeren 14 dagen in Kacema. Zij zullen ongetwijfeld leuke en leerzame dingen met de kinderen doen.

Februari 2014:  Rosaria start in Kabwe een opleiding (2 jarig) voor kleuterjuf.
Joyce start in Lusaka een opleiding tot verpleegkundige (3-jarig).

Augustus 2013 : Galerie Pictura organiseert speciaal voor onze stichting een expositie.  Het project heeft ca. € 500,- opgebracht.

Maart 2013 : Vijf kinderen zijn GESLAAGD voor hun eindexamen!

2012: Tweede waterbron geboord, toren met watervat gebouwd, solarpomp, solarpanels en irrigatie systeem geïnstalleerd.