Nieuws:

Actueel:

05-04-2021: Gift Mwenda, een nieuw familielid!

Er is een nieuw babytje (jongetje) opgenomen in het het kindertehuis. Gift Mwenda is zijn naam, op 6 april wordt hij drie maanden oud. Zijn moeder is gestorven. Zijn financieel arme vader kan niet voor hem zorgen en de naaste familieleden zijn daartoe ook niet in staat. Sr. Maria is bezig om de documenten voor elkaar te maken om hem officieel op te kunnen nemen in de Kacema Musuma family!

Sr. Mathilda met Gift Mwenda

 

 

 

Sr. Mathilda (L) en Sr. Gorret(R) met Gift Mwenda

26-02-2021:

Helen Mwenya: is met goede resultaten geslaagd voor haar middelbare school. Zij kan nog op “de rijdende bus springen” bij de opleiding die Claudina in januari is gestart in Lusaka. Ook zij gaat voor “Diploma in Environmental Health”. Opleiding duurt 3 jaar. Een subsidie aanvraag voor haar studie bij het Badeloch fonds is gehonoreerd! Mits de resultaten goed zijn is er een toezegging voor 3 jaar subsidie!

Helen Mwenya

Josephine Kapya: Ook geslaagd voor eindexamen middelbare school met goede cijfers. Zij start in juni 2021 met  een opleiding “Public Health” aan het Dovecot college of Health Sciences  in Lusaka. Opleiding duurt ook 3 jaar. Ook de kosten van de studie van Josephine zal gesubsidieerd worden door het Badeloch Fonds, onder de voorwaarden dat de studieresultaten goed zijn.

Josephine

19-02-2021: Covid -19

Sr. Maria meldde dat zij besmet was met Covid-19. Ze heeft zich 2 weken lang beroerd gevoeld en moest in quarantaine op haar kamer. Gelukkig voelde ze zich op het moment van dit bericht al een stuk beter!

 

07-02-2021: Seraphim gaat naar haar speciale school.

Seraphim Malama het doofstomme meisje uit het kindertehuis is 6 jaar geworden en is met begeleiding vanuit het kindertehuis naar een speciale school gebracht voor dove kinderen. Indertijd is op basis van medische, financiële en logistieke redenen afgezien van een zgn. “cochlear implant”. Het leren van gebarentaal was een volgende logische stap en bij het bereiken van de schoolleeftijd zou ze onderwijs voor doofstomme kinderen kunnen volgen om daar o.a. onderricht te krijgen in de gebarentaal. Op 7 februari is Seraphim naar de “St. Joseph’s school for the hearing impaired”, (1000 km van Kawambwa!) gebracht. Een boarding school, elke drie maanden komt ze weer een maand thuis! De “Family” mist dit vrolijke en pienter meisje en Seraphim had ook wel wat moeilijke daagjes zo ver weg van haar “Family”. Maar het gaat goed!

 

17-01-2021:

Sr. Mathilda arriveert in het kindertehuis als vervanger van Sr. Mable. Zij neemt de taken over van Sr. Mable. Dat houdt ondermeer in dat ze de leiding over de kleuter- en lagere school krijgt. 

 

04-01-2021: Sr. Mable neemt afscheid van New Kacema Musuma Children’s Home

De leiding van de congregatie heeft besloten dat Sr. Mable overgeplaatst wordt naar Mupulongo om aldaar een school te gaan leiden. Iedereen is toch wel erg bedroefd om haar vertrek. Ze had zo’n goede band met iedereen in het kindertehuis en kon fantastisch voetballen (op blote voeten!) met de grotere jongens en meisjes! Haar plaats wordt ingenomen door Sr. Mathilda.

 

01-01-2021:

Diamond Chanda: heeft 2 jaar een farmacie opleiding in Lusaka gevolgd. Deze studie was toch te hoog gegrepen voor hem. Er is in goed overleg met Sr. Maria en Diamond besloten om hem een tweede kans te gunnen en hem een opleiding te laten volgen tot “Clinical Health Officer” aan de “Luapula School of Health Sciences and Business Education” in Mansa (240 km van Kawambwa. De opleiding duurt 3 jaar.

Claudina Chola: Heeft met goed resultaat haar middelbare school afgerond. Zij is in januari 2021 begonnen met de opleiding voor een “Diploma in Environmental Health” in Lusaka. Ook deze opleiding duurt 3 jaar.

Brian Musonda en Monica Musonda: zijn beiden geslaagd voor het laatste examen van de lerarenopleiding. Dus ze zijn beiden nu bevoegd om onderwijs te geven. Nu nog even een baan vinden, hetgeen niet altijd eenvoudig is.

 

22-12-2020: Zoom vergadering met Nieuwe Kacema bestuur en een groepsgesprek via WhatsApp met Sr. Maria.

Was heel nuttig en informatief voor iedereen.

 

20-11-2020: Bliksem inslag!

Sr. Maria meldde via WhatsApp dat er hevige noodweer, veel regen en de bliksem was ingeslagen in New Kacema Musuma Children’s Home. De met zonne-energie (zonen panelen) aangedreven waterpomp waarmee al het (drink)water voor het kindertehuis wordt opgepompt heeft het hierdoor begeven. Een nieuwe pomp is onvermijdelijk. De watervoorziening komt gelukkig niet in gevaar omdat er nog een solar-pump is, die gelukkig niet geraakt is, en water oppompt uit een andere waterbron die normaal gesproken wordt gebruikt om de tuin van water te voorzien. Het geven van water aan de tuin is nu niet noodzakelijk (regentijd!). Ook dit water uitstekend geschikt als drinkwater.
Ook het internet modem heeft de blikseminslag niet overleefd en moet vervangen worden. Het modem moet uit Zuid-Afrika komen, hetgeen veel tijd in beslag zal nemen en dan moet er ook nog een mannetje komen die e.e.a. installeert. Dit maakt het toch wat lastig wat betreft communicatie via email.
De televisie heeft ook een klap gehad , maar kon gelukkig hersteld worden.

 

22-09-2020: Health check Reuben

Reuben, de jongen die op wonderbaarlijke wijze hersteld is van ernstige beperkingen in zijn bewegingen, gaat voor een health check naar Mansa. Alles is gelukkig goed! Hij rent, springt en klautert mijn vergelijkbaar met zijn leeftijdsgenootjes. Een heerlijk vrolijk mannetje

12-09-2020: De scholen mogen weer open!

 

20-4-2020: Zonneboilers:

Een aantal oudere  (lekkende) zonneboilers zijn vervangen door nieuwe exemplaren

zonneboiler

April 2020: Covid-19

  • De scholen in Zambia moeten sluiten vanwege Covid-19, dus ook de kleuter- en lagere school annex aan het kindertehuis. Er is echter nog geen Covid in Kawambwa geconstateerd.

  • De Kwacha, de lokale munteenheid is sterk in waarde gedaald, mede onder invloed van het Covid-19 gebeuren. Alles wordt dus duurder!Nieuwsbrieven van Kacema Musuma:

Klik hier voor de nieuwsbrief  2020!

Klik hier voor de nieuwsbrief  2018!

Klik hier voor de nieuwsbrief  2016-2017!

Klik hier voor de nieuwsbrief  2015-2016!

Klik hier voor de nieuwsbrief  2014!

Klik hier voor de nieuwsbrief  2013!

Klik hier voor de nieuwsbrief  2012!

 

 

17. Prachtig werk, Bouwteam Hoogland!

14-05-2016, heren uit Hoogland

 

9. Begin storten van vloer

30-04-2016, storten vloer

 

 

 

 

 

 

 

 

Zes heren uit Hoogland hebben vier dagen meegeholpen met de bouw van de basisschool. De “bouwers-vlag” kregen zij van hun Zambiaanse collega’s mee als aandenken. De bouwvakkers hebben geen betonmolen, dus wordt het beton met de hand gemengd. Sr. Maria is zo gelukkig met de basisschool!

 

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

19-04-2016, Sr. Maria & Ruben

Voor Ruben zijn voor één jaar medicijnen per Dhl Express verzonden vanuit Nederland naar Kawambwa! De medicijnen zijn in 6 dagen tijd aangekomen. Samen met twee apothekers en Sr. Ornella heeft Conny uitgezocht welke medicijnen het precies moesten zijn. Een stichting betaalt de medicijnen voor langere tijd! Zie het filmpje van Ruben onder het kopje foto’s en films.

 

 

 

 

 

08-04-2016: Het graafwerk voor de nieuw te bouwen school is klaar. De 2000 betonblokken zijn door één man in Kawambwa gemaakt, dit is nog maar de helft! Pas deze week begonnen vanwege late regens. Nu start het droge seizoen t/m oktober. 
2000 betonblokken tbv school Uitgraven school

03-10-2015: Sister Mable heeft voor Sister Maria èn de kinderen een celebration kerkdienst en een feest in een tent georganiseerd. Veel belangstelling: Vreugde alom! Sister Maria zéér gelukkig!

Feest Sr. Maria 25 jarig Jubileum

30-08-2015: ‘Mammie nr. ONE’ (Sister Maria) is officieel 25 jaar Sister van de congregatie ‘Sisters of the Child Jesus’.

10-08-2015: Joyce, laatste jaar studente verpleegkunde in Lusaka, samen met Ruben. Ruben verblijft op dit moment samen met ’n Aunty in Cheshire Home (een prima tehuis voor lichamelijk gehandicapte kinderen) in Lusaka, waar hij allerlei onderzoeken ondergaat i.v.m. zijn beentjes. Meer informatie hierover wordt verwerkt in de nieuwsbrief 2015-2016.

Joyce en Ruben

Augustus 2014: Een familie, vader, moeder, zoon (16) en dochter (14) komen in augustus ± 6 dagen logeren. Vader Bastiaan en moeder Karin hebben geverfd. Hun kinderen speelden intensief met alle Kacema-kinderen.
Kacema maakte zoveel indruk dat Karin in 2016 het 10-jarig(!) Kacema-voorzitterschap van Janneke zal overnemen.

Juli 2014: Inmiddels zijn 2 jongedames (bijna onderwijzeressen) van plan om in juli ± 14 dagen in Kacema te komen logeren.
Zij zullen ongetwijfeld leuke en leerzame dingen met de kinderen doen.

17-04-2014: Het bevalt de beide dames prima bij hun opleiding.

Februari 2014:  Rosaria start in Kabwe een Teacher-for-Preschool (2-jarig) opleiding.
2 x 5 maanden intern, andere twee maanden thuis .
Joyce start in Lusaka een opleiding tot verpleegkundige (3-jarig).
12 maanden naar college zo nu en dan een weekje naar huis.

29-10-2013 : klik hier voor de nieuwsbrief Kacema Musuma 2013!

18-08-2013 : u kunt hier klikken om een impressie te krijgen van Expositie voor goed doel van Galerie Pictura.
Heeft ± € 500,- opgebracht, veel dank!

22-07-2013 : op zaterdag 10 augustus wordt door Galerie Pictura speciaal voor onze stichting een expositie geopend welke t/m 30 augustus zal duren. Het bijzondere is dat kunstenaars uit de regio Bergen hieraan deelnemen en dat 40% van de opbrengst naar onze stichting gaat!! Voor de ingebrachte kunstwerken van de kunstenaars kunt u hier klikken en voor meer informatie kijkt u natuurlijk op www.galeriepictura.nl.

Deze expositie zal van 21 juli t/m 31 augustus, op di. t/m za. van 14.00 – 17.00 uur, te bewonderen zijn.
Galerie Pictura – Aijenseweg 16b – 5854PT Aijen gem. Bergen L. – 0485-341970.

01-03-2013 : Alle vijf de kinderen zijn GESLAAGD voor hun eindexamen!

Alle 11 werknemers hebben sinds december j.l. een eigen gratis bankrekening (en PINpas) bij de Zanacobank in Kawambwa. Hoera!
Nu hoeft Sr. Maria niet meer elke maand met heel veel cash geld van de bank naar huis te lopen.
Geen grote bedragen aan cash meer in huis bewaren.
Een automatische overschrijving van Sr. Maria naar de 11 rekeningen is gratis bij de bank, terwijl geld opnemen vrij hoge kosten met zich meebracht.

Na het grote water project voor tuin en huis (zie nieuwsbrief 2012), denken we nu na over 2 andere belangrijke zaken :

1. Hoe voeren we de noodzakelijke vergroting van de baby/peuter afdeling uit? Het idee is nu om een rechthoekige (dan kan er later altijd nog een deur ingezet worden) opening te maken in de muur van Sr. Theophista’s kamer, die tegen de baby/peuter afdeling aan ligt.
Sr. Theophista zal dan verhuizen naar een van de twee gastenkamers.

2. Hoe worden ‘onze’ kinderen echt handig met ‘de computer’?
Veel computer/internet handigheid behoort inmiddels tot één van de eerste vereisten van een moderne maatschappij en dat is Zambia inmiddels aan het worden.
‘Onze’ kinderen moeten daar straks goed in passen om zichzelf èn Zambia staande te houden in deze snel veranderende wereld.

Probleem A: Kan/wil Zamnet (Zambia’s internet provider, heeft ook satelite verbinding aangelegd tijdens de bouw) een draadloze (betaalbare) verbinding maken?
Sr. Maria onderzoekt de mogelijkheden. ’t Zal vooral een geld probleem worden vrezen wij.
Probleem B: De zwakke computer/internet-kennis in en om Kawambwa. Wie kan de kinderen de benodigde kennis over  (èn de nodige bescherming tegen) het internet en gebruik van computer programma’s bijbrengen?

Wij houden u hiervan op de hoogte.

Groot project 2012: Tweede waterbron geboord, toren met watervat gebouwd, solarpomp, solarpanels en irrigatie systeem geïnstalleerd.

(klik hier voor Nieuwsbrief Kacema Musuma 2012)